Zitten en staan tegelijk? Dat kan!

Staand zitten op de zit-sta-kruk is soms de ideale oplossing

U ziet de zadelkruk, vast wel eens bij de kapper, schoonheidsspecialiste of therapeut. Mensen die veel of lang moeten staan hebben steun aan een meebewegende zadelkruk. Ook thuis kan dat voor veel mensen een uitkomst zijn.

Want een zadelkruk bevordert het zitten met een rechte rug. De zadelzitting alleen al zorgt voor een betere stand van het bekken. Met een gasveer is de kruk traploos in te stellen op de juiste hoogte: met de heupen hoger dan de knieën. Zo ontstaat een open hoek in de heupen, waardoor de liezen niet afgekneld zijn en de bloedcirculatie optimaal is. De rug wordt opgestrekt en er is minder druk op onderrug en benen.

Beweging

Een ander groot pluspunt aan de zadelkruk is de beweeglijkheid. Sowieso is hij 360 graden draaibaar. Daarnaast zoekt uw lichaam, ‘gedwongen’ door de bolle voet of flexibele as van de kruk, de meest natuurlijke stand; met de ruggengraat in een S-vormige kromming en uw borstkas en schouders rechtop, het hoofd recht boven de romp. U zit eigenlijk automatisch zoals u staat. En het belangrijkste: u blijft tijdens het ‘zitten’ ook zélf in beweging. Dat versterkt, bijna ongemerkt, uw rug- en buikspieren, het voorkomt spanning in rug, nek en schouders. En het zorgt voor nóg betere bloedsomloop en zo uiteindelijk zelfs voor een betere concentratie.

In huis

Geen wonder dat in veel kantooromgevingen steeds vaker zadelkrukken worden gebruikt. En ik kan hem van harte aanbevelen voor in huis. Ik heb er zelf één aangeschaft voor mijn gitaarspel; op een gewone stoel heb ik daarbij een verkeerde houding en staand is te zwaar voor mijn zwakke rug. De kruk op de hoogste sta-stand geeft veel steun. Maar ook bij langdurige huishoudelijke klusjes gebruik ik hem vaak. Bij het strijken, groenten snijden of pannenkoeken bakken is het superfijn om erop te zitten, eh…: staan, eh..: alle twee tegelijk! Eigenlijk is het staand zitten!

.

Share This