Voorkom klachten door de juiste zithouding

We zitten steeds meer. Dat komt voornamelijk door de afname van fysieke arbeid en de forse toename van zittend werk. En naast onze actieve bezigheden in onze vrije uren zoals sporten, wandelen en tochtjes maken op de fiets, vullen we onze vrije tijd steeds vaker zittend in.  We kijken graag televisie, lezen en zitten veel achter onze computer, smartphone en laptop. Heerlijk toch? Maar niet al te best voor je lichaam! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 tot 90% van de bevolking verkeerd zit. De gevolgen daarvan? Een enorme toename van met name lage rugklachten, maar ook nek – en schouderklachten. Je bent je meestal niet bewust van je verkeerde zithouding en merkt het pas als je lijf gaat protesteren. Hoe voorkom je klachten? Wat is een goede zithouding? En hoe ondersteun jij jouw rug optimaal?

Onze wervelkolom heeft van nature een S-vorm. Verkeerd zitten is niets anders dan zitten met een bolle rug. Zit je onderuitgezakt op de bank of in je stoel? Dan ondersteun je jouw wervelkolom niet optimaal. Je belast je rug plaatselijk en langdurig. In eerste instantie geeft hangen op de bank of in de stoel je een relaxt en rustig gevoel, maar al snel spelen de klachten op: pijn in je rug, nek en/of schouders, slapende en tintelende benen, pijnlijke billen en/of moeite met opstaan..

Gezond zitten

Vaak lossen we onze zitproblemen op met een kussentje hier en daar ter ondersteuning. Een goede stoel ondersteunt een goede en gezonde houding zónder het gebruik van losse kussens. Ieder mens is anders en iedereen is anders gebouwd. Gewicht, lengte, de onderlinge verhouding tussen de ledenmaten: het speelt allemaal een rol bij een gezonde zithouding. Zie de zoektocht naar de juiste stoel als shoppen voor een nieuwe outfit: je gaat op zoek naar een kledingstuk dat perfect bij jou, je lichaamsbouw, verhoudingen en lengte past.

De vijf benodigde basisvoorwaarden

Een goede en comfortabele zithouding bepaal je aan de hand van vijf wetenschappelijk onderbouwde basisvoorwaarden: de juiste zithoogte, juiste zitdiepte, juiste armleggerhoogte, juiste lendenondersteuning en juiste rughoek. Daarnaast zijn ook de juiste zitbreedte, nekondersteuning en juiste verstelmogelijkheden van belang.

Voorkom klachten!

Je ziet het al: goed zitten is maatwerk! Zelfs voor twee mensen van 1.75 lang kunnen twee totaal verschillende stoelen het beste resultaat opleveren. Een centimeter verschil in hoogte of diepte kan een wereld van verschil veroorzaken. Een standaard stoel die in de meubelwinkel lekker zit, is dus niet altijd de meest geschikte stoel. Laat je daarom vooraf goed adviseren! Zo voorkom je op den duur rug-, nek- en schouderklachten en kun je heerlijk ontspannen tv kijken, werken op je laptop of een spannend boek lezen!

Share This