Voorkom decubitus, ofwel doorzitten

Alleen een kussentje werkt averechts bij doorzitplekken

Als Zitspecialist kom ik dagelijks in contact met mensen die klachten hebben gekregen doordat ze, soms noodgedwongen, vrijwel de hele dag zitten. Een veel voorkomende klacht is decubitus, ofwel doorzitten. Als de eerste tekenen daarvan zich aandienen is het vooral zaak niet klakkeloos naar een extra kussen te grijpen maar om de juiste zitoplossing te vinden.

Decubitus ontwikkelt zich door teveel druk en/of schuifkrachten bij veelvuldig zitten vaak op plekken als de zitbeenderen en het stuitbeen. Deze doorzitwonden ontstaan doordat kleine bloedvaatjes worden dichtgedrukt, waardoor het weefsel niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt en afsterft. Het is veel meer dan alleen een huidprobleem; ook onderhuids weefsel en zelfs spieren raken aangedaan.

Mevrouw Jansen (niet haar echte naam) die bij mij in de winkel kwam had dergelijke klachten. Zij had, net als haar moeder, haar hele leven netjes rechtop gezeten, als ze niet werkte of sliep. Nu ze ouder is dan haar moeder ooit mocht worden, gaat opstaan uit haar moeders stoel steeds moeilijker. Dus gaven de kinderen haar een nieuwe stoel, die hoger zit. Geen sta-op stoel, want ‘dat wil moeder echt niet’.

Nu haar knieën bij het zitten onder haar bekken gepositioneerd zijn, staat mevrouw Jansen inderdaad makkelijker op van de nieuwe stoel. Bovendien wordt langdurig zitten steeds pijnlijker; ze krijgt lage rugklachten en haar zitvlak gaat jeuken. Ze is niet meer zo fit, haar lichaamsgewicht neemt af en op een dag ontdekt de thuiszorgmedewerker langwerpige decubitusplekken op het zitvlak van mevrouw Jansen. Ze handelt direct, want doorzitten is een ernstig probleem, en leent een traagschuimkussen van de thuiszorgwinkel dat zachter en hoger zit. Gelukkig schakelt ze ook een gespecialiseerd decubitusverpleegkundige in, die weet dat het extra kussen de klachten juist verergert. Op haar advies wil mevrouw Jansen nu een echt goede fauteuil aanschaffen.

En ook de Zitspecialist weet dat mensen door een (te) hoge stoel vaak juist onderuit gaan zakken, waardoor de schuifkrachten op het zitvlak groter worden en de lage rugpijn en doorzitplekken verergeren. In een volledig op maat gemaakte stoel krijgt mevrouw Jansen de juiste ondersteuning, niet alleen op haar (inmiddels gevoelige) zitvlak. Door de wigverstelling glijdt ze niet meer onderuit maar zit ze juist goed gesteund achterin haar stoel en met minder druk op haar billen. En zodra mevrouw Jansen de fauteuil met elektrische sta-op-hulp probeert is ze meteen enthousiast: “Hadden we maar eerder goed zitadvies gevraagd.”

 

Webshop Varierendzitten.nl

Onze collectie van Varier (voorheen Stokke) is via onze eigen webshop nu online te bestellen.

Contact

Share This