Vijf voorwaarden om goed te zitten 

 

“Waar moet ik nou op letten bij het kiezen van een goede stoel?”, vroeg gisteren nog iemand. Nou, op heel wat meer dan alleen het uiterlijk! Zitspecialisten weten dat goed zitten aan vijf wetenschappelijke voorwaarden moet voldoen: de juiste zithoogte, zitdiepte, armleggerhoogte, lendenondersteuning en rughoek. Daarnaast is de juiste zitbreedte en een goede nekondersteuning natuurlijk ook van belang. Als dat allemaal op maat is, en liefst ook nog verstelbaar, dan heeft u een stoel waar u jarenlang écht goed in kunt zitten.

Een goede zithoogte is heel  belangrijk. U heeft ongetwijfeld wel eens ervaren hoe onprettig te laag zitten is. Maar ook te hoog zitten kan veel klachten geven: uw aderen en zenuwen worden afgekneld en uw benen krijgen onvoldoende doorbloeding. Bovendien krijgt u de neiging onderuit te zakken, wat rug- en nekklachten kan veroorzaken en bij ouderen die veel zitten zelfs kans op doorzitplekken (decubitus).

Wat is dan precies de juiste zithoogte? U zit pas goed als uw voeten op de grond staan met uw benen in een hoek van 90 graden. De test: als u bij wijze van spreken een appeltje op uw bovenbenen legt en wegrolt, van uw knieën of naar uw schoot, dan zit u niet goed recht. Ligt het stil? Dan zit u goed!

De zitdiepte is goed als u goed achterin de stoel zit en u kunt minimaal een platte hand tussen de knieholte en de zitting schuiven. Dan hebben uw benen voldoende steun.

Het belang van de juiste armleggerhoogte onderschatten mensen vaak. Maar zowel te lage als te hoge leuningen kunnen rug- en schouderklachten veroorzaken. Bij te hoge leuningen zit u namelijk met opgetrokken schouders wat zorgt voor spanning in schouders en nek en bij te lage leuningen neigt u naar onderuitzakken. De juiste hoogte is als uw met uw ellebogen kunt afsteunen in de armleuningen als u rechtop zit met ontspannen schouders.

Goede lendenondersteuning vergeten mensen vaak bij het kopen van een stoel. Terwijl juist de lendenwervels het zwaarst belast worden tijdens het zitten en voor het grootste deel van de rugklachten zorgen. De lendensteun moet traploos op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de holling van de lage rug goed te ondersteunen.

Tot slot is de rughoek belangrijk, helemaal als u uw stoel wil gaan verstellen. Bij het kantelen moeten zitting en rugleuning tegelijk naar achteren gaan, zodat u in dezelfde juiste houding blijft. Dat voorkomt onderuitzakken en geeft een buitengewoon comfortabel gevoel.

Het regelmatig verstellen van uw stoel is overigens altijd aan te raden; uw lichaam is niet gemaakt om lang in dezelfde houding te zitten. Let er daarbij wel op dat rug, voetenbank en kantelverstelling afzonderlijk van elkaar werken. Bij elektrische fauteuils gaat het dan om een driemotorige stoel. Daarop kunt u op elk gewenst moment bepalen hoe u het lekkerst zit.

 

 

Share This