Vergoedt uw zorgverzekeraar uw sta-op stoel?

Het zou toch mooi zijn als uw zorgverzekering de voor u speciaal op maat gemaakte stoel, die u zo helpt bij uw zitprobleem, vergoedt. In sommige gevallen kan dat ook, maar zorgverzekeraars stellen tegenwoordig heel wat eisen. Hoe werkt dat in de praktijk?

Als Zitspecialist krijg ik regelmatig de vraag of de zorgverzekering kan worden aangesproken bij de aanschaf van een stoel. Tot 1 januari 2009 vergoedden zorgverzekeraars vaak een sta-opstoel voor mensen die vanuit een stoel of bank met een goede zithoogte toch niet zelfstandig op konden staan of zitten. Die regels zijn inmiddels veranderd. Tegenwoordig moet er voor de zorgverzekeraar sprake zijn van een ‘complex zitprobleem’, en dus meer dan alleen maar moeite met opstaan en gaan zitten. U krijgt alleen vergoeding voor wat zij noemen een ‘aan functiebeperking aangepaste fauteuil’.

Wat ziet de verzekeraar dan wel als reden voor vergoeding?

U kunt dan denken aan bijvoorbeeld balansproblemen van de romp, ernstige scoliose (vergroeiing van de rug), spasticiteit of bewegingsbeperkingen in heup en knie. In die gevallen zijn specifieke, persoonsgebonden aanpassingen van uw stoel nodig. Dan gaat het niet om de ‘normale’ ergonomische eisen, zoals verstelbare nek-, hoofd-, been-, lende- en voetensteunen en verstelbare rug, zitting en armleuningen. De ervaring leert dat die stoelen doorgaans niet worden vergoed. Ook niet als de zithoogte, zitdiepte of zitbreedte op maat is gemaakt. Alleen fauteuils met individuele maatoplossingen komen in aanmerking, zoals bijvoorbeeld een aangepaste rugleuning in schuim en stoffering die extra ondersteuning geeft bij vergroeiing of een speciale zitting waardoor iemand met heupproblemen toch kan zitten.

 

Wat moet u doen om erachter te komen of u een vergoeding krijgt?

U heeft eerst een medische verklaring nodig van uw huisarts of behandelend revalidatiearts en een ergotherapeutisch verslag, waarin staat dat u een aangepaste stoel nodig heeft. Met die informatie kunt u een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar, die daarop nog kan beslissen of een aanvullend huisbezoek nodig is.

Als de zorgverzekeraar heeft besloten dat u in aanmerking komt voor (vergoeding van) een speciaal zitmeubel, wordt gekeken welke aanpassingen u nodig heeft. Diverse verzekeraars werken met vaste, gecontracteerde leveranciers die u een stoel op maat aanmeten. U kunt dus niet bij een gewone meubelzaak terecht.

En in alle gevallen geldt: de ene zorgverzekeraar gaat er anders mee om dan de andere. Laat u dus goed voorlichten. En als u wel een goede aangepaste stoel nodig heeft en niet in aanmerking komt voor vergoeding ga dan eens te rade bij een Zitspecialist.

Share This