Nek-, rug- of schouderpijn?
Misschien heeft u een smartphone-nek!

Vrijwel iedereen heeft er één; een smartphone of een tablet. Maar heeft u wel eens opgeteld hoe lang per dag u naar dat handige apparaatje zit te kijken? Dat is al snel twee tot vier uur per dag, náást alle uren die we ‘gewoon’ achter de computer werken! Geen wonder dat u op den duur (pijn)klachten kunt ontwikkelen in uw nek, schouders of rug. Dat komt niet van het ingespannen kijken naar het kleine schermpje, het is meestal te wijten aan een slechte houding tijdens al die smartphone-momentjes. De klachten zijn inmiddels dan ook bekend als een smartphone-nek.

Even een appje tikken, de email checken, en kijk eens naar dat leuke filmpje op Facebook! U buigt automatisch uw hoofd om het kleine schermpje zo goed mogelijk te zien. Een kleine beweging die u ongemerkt heel vaak op een dag doet. U beseft waarschijnlijk niet dat uw hoofd al gauw zo’n 5 kilo weegt, en telkens als u het voorover buigt kan de belasting op uw nekspieren zelfs oplopen tot 27 kilo. Hoe verder u uw nek buigt, hoe groter de hoek wordt en hoe groter de druk wordt op uw wervelkolom. Pezen raken daardoor geïrriteerd, nekwervels slijten en op den duur kan uw rug vergroeien tot een gebogen of bolle rug.

Laatst was zelfs in het nieuws dat een alarmerend aantal jonge mensen een bochel of een hernia ontwikkelen door veelvuldig gebruik van hun smartphone. En een groeiend aantal mensen heeft last van een smartphone-nek, soms zonder dat ze dat zelf weten. Een smartphone-nek begint vaak met vage klachten als een stijve nek en kan uitgroeien tot steeds meer pijnklachten die maar niet over lijken te gaan. Pijn die kan uitstralen naar hoofd, schouders en rug.

Tot zover het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: U kunt een pijnlijke smartphone-nek voorkomen!

Hoe? Onder meer door de juiste zithouding! Zorg voor een goede rechte houding als u uw telefoon of tablet gebruikt. Stoelen en krukken die een actieve zit met een rechte rug bevorderen zijn in alle stijlen te koop.

Als u op uw smartphone of tablet kijkt, hou hem dan zoveel mogelijk op ooghoogte, zodat u uw nek zo min mogelijk hoeft te belasten. In een goede stoel is de hoogte van de armleggers daarbij van belang. Zijn de armleggers te hoog, dan zit u met opgetrokken schouders die gespannen raken. Zijn de armleggers te laag, dan heeft u te weinig steun en zakt u onderuit, waardoor uw rug toch weer gaat krommen.

Een alternatief is uw smartphone of tablet op een tablethouder op tafel te leggen. Vaak zien we dat beeldschermen van computers ook te laag staan. Waar een juiste werkhouding aan moet voldoen, kom ik in de volgende column graag op terug.

Share This