Zitten op een (te) hoge stoel? Doe het niet…
Makkelijk opstaan kan ook anders!

Om makkelijk te kunnen opstaan zitten veel mensen graag hoog.  Ze zoeken een zo hoog mogelijke stoel of leggen een paar kussens onder hun billen. ‘Dan sta ik zó weer op’, is de gedachte. Een denkfout die veel mensen maken. Want een té hoge zit kan juist heel wat klachten veroorzaken. Gelukkig zijn er andere oplossingen.

Wat gebeurt er als u te hoog zit?

Als u te hoog zit, krijgt u meer druk op uw benen en knellen uw aderen en zenuwen af. Daardoor kunt u slapende, tintelende benen krijgen en dat kan zelfs spataderen veroorzaken. Als uw voeten niet goed op de grond steunen, schuift u ongemerkt naar voren. Die schuifkrachten kunnen decubitus veroorzaken, doorzitplekken die lastig te bestrijden zijn. Bovendien zorgt onderuitgezakt zitten voor extra druk op de wervels en dat geeft risico op rugklachten.

En te laag?

Ook te laag zitten kan diverse klachten veroorzaken. Zo neemt uw rug automatisch een ronde vorm aan. Dat kunt u voelen als u bij het zitten een knie optrekt; dan bolt uw rug vanzelf. Ook bij een bolle rug ontstaat druk op de wervels, met rugklachten als mogelijk gevolg.

Er zijn echter nog een andere klachten, waarvan veel mensen zich niet realiseren dat die door te laag zitten kunnen ontstaan, zoals ademhalingsproblemen en een slechte stoelgang. Uw darmen kunnen bij een te lage stoelzitting afgekneld worden, waardoor u een opgeblazen gevoel en obstipatie kunt krijgen.

Wat zit wel goed?

De beste zit heeft u als uw benen in een hoek van 90 graden op de grond staan. De knieholte moet daarbij vrij blijven van de zitting. Een makkelijke test: leg een appel midden op uw bovenbenen. Rolt hij op de grond: dan zit u te hoog. Rolt hij richting uw buik, dan zit u te laag.
Naast de juiste zithoogte moet ook de diepte en hoogte van de armlegger van uw stoel bij uw lichaamsbouw passen. Laat u dus altijd goed adviseren over een fauteuil op maat. Uw zitspecialist kan u alles vertellen over het makkelijk(er) opstaan.

En hoe staat u tóch makkelijk op?

Alvast een tip die altijd werkt bij het makkelijk(er) opstaan uit een comfortabele stoel met de juiste zithoogte: Twijfel niet over een sta-op-stoel. Die kan soms nét dat kleine beetje hulp geven dat prettig is bij het opstaan, doordat de zitting met een knopje even wat hoger komt. En u hoeft natuurlijk niet direct de hoogste stand te gebruiken, soms is een paar centimeter al voldoende.

Share This