Tips voor thuiswerkers

Goed werken begint bij goed zitten

In deze tijd van corona werken veel meer mensen thuis, en dat zal nog wel even duren. Alleen zal niet iedereen een prachtig ingericht thuiskantoor ter beschikking hebben, waar langdurig ergonomisch verantwoord gewerkt kan worden. Wat kunt u doen om ook aan de keukentafel gezond te zitten? Een aantal tips.

Tip 1: zithouding.
Kies een goede stoel, liefst een bureaustoel die verstelbaar is in zowel zithoogte, armleggers als zitdiepte. Bij het werken dienen de heupen net iets hoger dan de knieën te staan. Schuif goed aan . Zorg dat de dat de onderrug goed ondersteund is. Stel de armleuningen zo in dat ze dicht naast het lichaam staan, op een hoogte die de ellebogen net ondersteunt in een houding waarbij de schouders ontspannen zijn.

Tip 2: tafelblad
Het werkblad, thuis vaak een tafelblad, dient aan te sluiten op de armleuningen. Stel dat de keukentafel te hoog is; zet de bureaustoel dan hoger, maar zorg wel voor ondersteuning van de voeten door er bijvoorbeeld een kistje onder te plaatsen. Heeft u geen bureaustoel? Kies dan een stoel die het beste bij de tafelhoogte past, of ga op wat kussens zitten. Want (te) laag zitten aan een (te) hoge tafel, veroorzaakt al heel snel klachten, niet alleen in de rug, ook in de pols, nek en schouders.

Tip 3: beeldschermhoogte
De bovenrand van een beeldscherm hoort op ooghoogte te staan, op ongeveer één armlengte van u vandaan. Dat voorkomt een gebogen hoofd en bijkomende spanning in de nek. Heeft u een laptop? Plaats die dan zo dicht mogelijk bij de ideale beeldschermhoogte. Zet de laptop (of uw beeldscherm) bijvoorbeeld op een stapel boeken of tijdschriften. En zorg vooral voor een apart toetsenbord en muis, die zijn al voor weinig geld te koop.

Tip 4: blijf bewegen!
De makkelijkst op te volgen tip kost niets en levert het meeste op: blijf vooral bewegen. Want (te) lang zitten in dezelfde houding is voor niemand goed. Ga ieder half uur even staan of lopen. Doe bijvoorbeeld telefoongesprekken staand of lopend. En ga af en toe op het puntje van de stoel zitten, daardoor sterkt u de rug automatisch. Er zijn ook stoelen die een beweeglijke houding stimuleren, zoals de bekende kniebalans-stoelen, balanskrukken en bureaustoelen met een balanssysteem. Die bewegen mee met het lichaam. Heeft u zitklachten, vragen of behoefte aan andere zittips? Neem gerust contact op. Samen komen we er wel doorheen! Zorg goed voor uzelf.

Share This