Met een bolle rug toch ondersteunend zitten – en comfortabel!

Heel wat mensen hebben een bolle rug. Ze zitten dan graag in hun oude vertrouwde stoel. De ondersteuning is daarin vaak ver te zoeken. Vaak wordt dit opgelost met losse kussens in de rug. Toch is het ook, of misschien wel júist voor deze mensen heel belangrijk om in een goed aangemeten fauteuil te zitten

Een bolle rug kan o.a. ontstaan door botontkalking, osteoporose. Omdat de dichtheid van de botten bij het ouder worden afneemt, kunnen één of meerdere wervels inzakken. Dat gebeurt vaak met name aan de voorkant, zodat er een kromming ontstaat in de wervelkolom, ook wel kyfose genoemd.

Door de bolle rug is het niet makkelijk om op een gewone stoel goed tegen de rugleuning aan te zitten. De bolling leunt tegen de stoel, tegelijk ontstaat er dan onderin de rug een holling die soms provisorisch wordt opgevuld met kussens. Bovendien heeft het hoofd, dat bij een bolle rug vaak een beetje naar voren staat, geen steun. Kortom: goed rechtop zitten lukt daardoor niet meer.

Kyfose-rugleuning

Een professionele en veel gezondere oplossing is een fauteuil aan te laten meten met een zogeheten kyfose-rugleuning. Die leuning geeft de ruimte om de bolling van de rug te laten wegzakken op de juiste plaats, maar geeft op andere plekken uw rug juist steun. Ook de ruimte tussen rugleuning en nek wordt zo minder. Met een nekkussen op de juiste hoogte en van de juiste dikte wordt uw hoofd en nek  weer ondersteund, dit vergroot het zitcomfort.
Bovendien kan een lendenkussen naar behoefte worden opgepompt. Niet een los kussentje dat wegglijdt, maar een lendenkussen dat is ingebouwd in de stoel en op de voor u juiste hoogte en dikte kan worden ingesteld.

Armleuningen

Een bijbehorend verschijnsel bij botontkalking is dat mensen kleiner worden door het inzakken van de wervelkolom. En als de rug korter wordt, komen de ellebogen ook lager uit.  De armleuningen van de meeste stoelen zijn dan veel te hoog. U zit dan met opgetrokken schouders waardoor spierspanningen ontstaan in schouders en nek. Het is daarom extra belangrijk om armleuningen op de juiste hoogte te laten aanmeten. Liefst armleuningen die verstelbaar zijn, zodat u na verloop van tijd uw stoel kunt aanpassen aan de veranderingen van uw lichaam.

Juiste maat

Om te zorgen dat een rechte zithouding zo veel mogelijk wordt bevorderd is het daarnaast van belang dat de stoel past bij de bouw van de persoon. Een juiste zithoogte en zitdiepte is daarbij essentieel, het voorkomt verder onderuit hangen en verhoogt het zitcomfort.

Share This