Lekker met de voeten op tafel? Niet doen!

Het lijkt zo lekker; met mooi weer in de tuin, de voeten omhoog. Of met een goed boek op de bank, of voor de tv in uw stoel; bijna automatisch legt u uw voeten omhoog, desnoods op de tafel. Maar wist u dat dat ook helemaal niet verstandig is? Met uw voeten op tafel of een voetenbankje leunt u namelijk op uw hielen en dat veroorzaakt een verkeerde houding met het risico op bijbehorende klachten.

Misschien heeft u zelf al eens gemerkt dat u eigenlijk nooit lang in dezelfde houding zit, als uw voeten op tafel liggen. Al snel gaat het ene been over het andere, even later andersom, dan weer een voet op de grond, een extra kussentje onder uw voeten. Of eigenlijk; onder uw hakken. Want daar zit precies het probleem.

Doordat het gewicht van uw benen op uw hielen drukt, ben u uw knieën aan het ‘overstrekken’; ze zijn bijna recht. Daardoor ontstaat spierspanning op de kuit en zelfs op de hamstrings (de spieren aan de achterkant van uw benen). Daar gaat het trekken. Een vergelijkbaar trekkerig gevoel in de beenspieren krijgt u als u bijvoorbeeld rechtop staat en uw tenen omhoog krult. Geen wonder dat u zo niet lang ontspannen kunt zitten. Zelfs rechtop zitten gaat minder goed met gestrekte benen.

Varier (voorheen Stokke) model Peel

Wat kunt u wél doen om lekkerder te zitten met uw benen omhoog?

Zorg ervoor dat uw onderbenen ondersteund zijn. Het beste zit u als de knieën iets gebogen zijn, door de vorm van uw stoel of door een extra kussentje onder de knieën te leggen. Dan staat er geen spanning op uw spieren en kunt u beter ontspannen én u kunt beter rechtop zitten.

Heeft u een relaxstoel waar de voetenbank aan vast zit, of bent u van plan om er een te kopen? Let er dan op dat de hakken er net overheen vallen. Een voetenbank moet ondersteuning geven tot en met de achillespees.

U kunt ook een vrijstaand voetenbankje gebruiken, bijvoorbeeld op het terras bij uw tuinstoel. Maar let er dan ook goed op dat u het zó aantrekt, dat uw hielen er overheen vallen. Probeer het maar eens, u zult merken dat het echt prettiger zit. U houdt het langer vol in een meer ontspannen houding. Zelfs als u geen klachten heeft en dacht lekker uit te rusten met uw voeten op tafel: goed zitten helpt bij het voorkomen van toekomstige klachten.

Dus met de voeten op tafel? Niet doen! Ondersteun niet uw hielen, maar uw (onder)benen. Dan zit u ontspannen en verantwoord.

Share This