.

Laat uw hoofd niet hangen: zet het beeldscherm hoger!

In een vorige column had ik het al over een smartphone-nek: pijn in de nek, die kan uitstralen naar schouder, rug en hoofd door veelvuldig (verkeerd) kijken naar telefoon of tablet. Maar er is een scherm waar veel mensen nog langer naar turen: de computermonitor op hun werk of thuis. Ik zie zo vaak dat die niet goed is ingesteld en daar heel diverse klachten door ontstaan.

Veel mensen weten inmiddels wel dat goed zitten op een bureaustoel belangrijk is. Achterin de stoel zitten ondersteunt de rug. De voeten moeten goed op de grond kunnen staan met de heupen (dus de zitting) nét iets hoger dan de knieën. Zo ontstaat een open hoek in de liezen, heeft u een rechtere en dus actievere houding en goede doorbloeding. De armleggers kunnen het beste dicht naast het lichaam worden ingesteld, op een hoogte die de ellebogen nét steun geeft in een houding waarbij de schouders ontspannen zijn.

Maar wat de meeste mensen vergeten is de rest van de werkplek. Dat begint bij het werkblad: dat moet aan de hoogte van de stoel kunnen worden aangepast, niet andersom! Het zit dan op de hoogte van de (goed ingestelde) armleggers. Alles waar u mee werkt – toetsenbord, beeldscherm, maar ook eventuele paperassen – zou recht voor u moeten staan, zodat u niet scheef hoeft te zitten. Papieren kunnen bijvoorbeeld op een documentenhouder staan tussen het toetsenbord en het beeldscherm. Het toetsenbord staat idealiter op ongeveer 10 centimeter van de rand van het bureaublad met de pootjes ingeklapt. Dat laatste lijkt vreemd, maar stimuleert een natuurlijke houding van de polsen.

En dan ook heel belangrijk: de positie van het beeldscherm. De beste afstand is ongeveer een armlengte tussen lichaam en monitor. En de beste hoogte? Die hangt af van uw lichaam! Voor een ideale zithouding staat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte, en dat is best hoog. Ik zie vaak dat mensen met een gebogen nek en rug zitten, waardoor veel belasting ontstaat op de wervels en de spieren.

De schermhoogte is eenvoudig aan te passen, zonder veel kosten te maken: leg er gewoon een pak (of twee of drie) papier onder! Er kan ook gebruik worden gemaakt van een monitor verhoger. Als uw hoofd boven uw romp blijft, en niet ervoor, zult u merken dat u minder klachten krijgt. Al blijft het ook bij een goede houding belangrijk niet te lang stil te zitten. Door een actieve zit (met een meebewegende stoel), van houding veranderen, regelmatig opstaan en even lopen blijft de doorbloeding optimaal en zult u het meest productief zijn.

Share This