Hernia? Blijf er niet mee zitten

De juiste relaxstoel kan verlichting geven

‘Zes weken plat liggen’ was vroeger het advies aan mensen met een rughernia. Dat is gelukkig achterhaald. Bewegen is beter, zeggen artsen nu. Maar veel zitten moeten we nog steeds voorkomen; het verergert de hernia en is vaak ontzettend pijnlijk. Behalve in een goede (kantelbare) relaxstoel, waar u ondersteund in kunt liggen.

Mensen die wel eens rugklachten hebben gehad, weten hoe pijnlijk zitten dan kan zijn. Bij een hernia kan die pijn verveelvoudigd zijn. Een hernia is een uitstulping van een van de soepele tussenwervelschijven die tussen de (hardere) wervels zitten. Als die uitstulping op een zenuw drukt is de pijn heftig. Veel mensen met een rughernia hebben pijn in de onderrug, die soms uitstraalt naar één of soms beide benen.

Een tussenwervelschijf is te vergelijken met een ballon die door een bepaalde druk van vorm verandert. Bij meer druk wordt de ‘ballon’ dunner en kan de tussenwervelschijf verschillende kanten op uitzetten. Die druk is het erg hoog bij zitten, vandaar dat de pijn dan flink toeneemt. En niet zo gek dus, dat vroeger werd aanbevolen zes weken plat te gaan liggen; dan is de druk op de onderrug namelijk een stuk lager.

Blijf bewegen

Inmiddels bevelen artsen aan vooral te blijven bewegen; dat houdt het lijf soepel en helpt het de hernia zelf ‘op te ruimen’. Maar ook herniapatiënten willen wel eens een avondje tv-kijken en hebben rust nodig. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is in een goede stoel met een kantelverstelling. Een goede stoel betekent de juiste zithoogte, zitdiepte, armleggerhoogte, lendenondersteuning en rughoek. Dat is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met rugklachten helemaal, omdat bij onderuithangen de pijn kan verergeren.

Kantelverstelling

De kantelverstelling is een verhaal apart. Bij veel stoelen kan alleen de rugleuning worden versteld en dat is niet goed. Daardoor verandert namelijk uw zithoek en gaat u bijna automatisch onderuit hangen. Bij een goede relaxstoel bewegen de zitting en de rugleuning tegelijk naar achteren, zodat de hoek tussen uw rug en uw zitvlak gelijk blijft. Als u dan kantelt, merkt u dat de zwaartekracht uw gewicht anders verdeelt. De belasting op uw rug neemt drastisch af, wat zorgt voor directe pijnverlichting. Hoe verder u naar achter kantelt, hoe relaxter het voelt.

Zo kan een goede relax relaxstoel verlichting geven. Al blijft het natuurlijk belangrijk te bewegen. Zelfs zittend, bijvoorbeeld door regelmatig van houding te veranderen. Dat voorkomt stijfheid, zorgt voor goede doorbloeding en vermindert zo ook de klachten.

Share This