Fitform ZEN Zorgstoel

Mensen met mentale of neurologische aandoeningen zoals dementie en alzheimer voelen vaak onrust. Eventuele gedragsproblemen kunnen toenemen zoals rusteloosheid, continu rondlopen, tikken op tafel, schreeuwen of roepen.
De Fitform ZEN zorgstoel heeft een bepaalde schommelfunctie wat positief bijdraagt bij mensen die onrustig zijn. De gebruiker van de stoel voelt zich minder onrustig en meer ontspannen.  Dit is geeft meer rust voor het gedrag en welzijn van de gebruiker en ook voor hun omgeving. Tevens ervaren zorgverleners en mantelzorgers minder belasting en meer rust.

Werking van de ZEN Zorgstoel

De Fitform ZEN Zorgstoel is een stoel die elektrisch aangedreven Slow Motion schommelbewegingen maakt. Door op de ZEN knop te drukken komt de fauteuil langzaam in een comfortabele relaxstand. De voetenbank gaat uit en de fauteuil kantelt wat achterover in een fijne relaxstand. De hoek tussen rugleuning en zitting blijft gelijk. Dit voorkomt onderuit schuiven en zit buitengewoon comfortabel. Daarna schommelt de Fitform ZEN stoel heel zachtjes tussen de 26 en 31 graden naar voren en naar achteren. Dit schommelbeweging valt in te stellen in 2 standen. Heel rustig of iets sneller. Door het schommelen wordt overprikkeld gedrag veel minder en wordt de gebruiker rustig en ontspannen. De ZEN Zorg­stoel is uitgebreid getest op ver­schil­len­de zorglo­ca­ties en bij al­le proef­per­so­nen werd een ob­jec­tie­ve ver­min­de­ring van on­rust waar­ge­no­men.

Resultaten onderzoek

De ZEN Zorg­stoel is uitgebreid getest op ver­schil­len­de zorglo­ca­ties in Nederland en Duitsland en bij al­le proef­per­so­nen werd een ob­jec­tie­ve ver­min­de­ring van on­rust waar­ge­no­men.
Reacties van zorgmedewerkers: “Dit is echt uniek voor mevrouw, zij gaat nooit zo rustig liggen in een stoel”, “We zien echt positief resultaat door het schommelen”, “Normaal is meneer na geruststelling niet direct rustig. We zien dat door het schommelen hij langer zelfstandig rustig in een stoel kan zitten”.

Vermindering van decubitus en oedeemvorming

Mensen die veel zitten en minder bewegen lopen een grote kans op decubitus (doorzitten) en oedeemvorming in de benen (vocht). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Slow Motion schommelbeweging van de Fitform ZEN zorg stoel huidschade en uiteindelijk decubitus kan verminderen of voorkomen. De continue lichte beweging zorgt voor wisseling van druk op het zitvlak en de doorbloeding van de huid neemt toe. Tevens is gebleken dat het vocht in de benen veel beter wordt afgevoerd.