Balans problemen ondersteunen

Extra ondersteuning om scheef zitten te voorkomen.

Wanneer iemand altijd scheef in zijn stoel of bank zit, kan er sprake zijn van balansproblemen. Zelf heeft u dat niet altijd door, vaak pas als de omgeving u erop wijst. Scheef zitten is echter enorm belastend voor het menselijk lichaam. Gelukkig kunt u met goed advies en de juiste hulpmiddelen eenvoudig wél goed recht blijven zitten.

Neurologische oorzaak

De redenen achter een scheve zithouding kunnen legio zijn. Vaak is er een neurologische oorzaak. Balansproblemen komen regelmatig voor bij mensen met Parkinson of bij mensen die een beroerte, hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad. Het scheef zitten kan ook een langzaam ingesleten gewoonte zijn. Een gewoonte die wel behoorlijk wat schade kan aanrichten op de lange duur.

Rugklachten

Want bij mensen die langdurig scheef zitten, kunnen bijvoorbeeld de rugspieren aan één kant korter worden. Die verkorte gespannen rugspieren geven pijnklachten en belasten bovendien de wervelkolom zwaarder. Daardoor kunnen op termijn nog meer rugklachten ontstaan, met soms uitstraling naar het been.

Scheefzakken voorkomen

Om scheefzakken te voorkomen is het van groot belang dat de armleuningen van een stoel op de juiste hoogte zitten en de stoel niet te breed is. Daarnaast kan een stoel iemand goed en comfortabel rechthouden met speciaal aangemeten zij-ondersteuning die in de rugleuning is verwerkt. Daarbij is een soort kuip gecreëerd, die u misschien kent uit autostoelen, alleen deze versie biedt meer zijwaartse ondersteuning. Dat zorgt voor stabiliteit en voorkomt wegzakken naar één kant.

Kantelverstelling gebruiken

Ook door gebruikt te maken van een fauteuil met kantelverstelling wordt de neiging om scheef te zakken tegen gegaan. Let dan wel op dat niet alleen de rugleuning kantelt, want dan is de balans weer ver te zoeken. Alleen als de zitting en de rugleuning sámen kunnen kantelen kunt u ontspannen in de juiste zithouding.

Kuiprugleuning

Voor mensen waarbij een standaard kuiprugleuning niet voldoende is, kan een individueel aangemeten rugleuning in een fauteuil worden geplaatst. Met behulp van losse zijkussens in verschillende maten kan de ideale zit worden gecreëerd. Een deskundig zitadviseur kan u daarbij helpen en u laten ervaren hoe fijn het is om het balansprobleem te ondersteunen.

Share This