Armen zijn zwaarder dan je denkt, ze willen steun!

Hoe 1 centimeter al verschil kan maken.

Zelfs de meest comfortabel zittende stoel kan met verkeerde armleuningen tóch rug, schouder of nekklachten veroorzaken. Slechts 1 centimeter hoogteverschil kan van uw armen een hoofdzaak maken.

U zou het misschien niet zeggen, maar armen wegen 10 procent van het lichaamsgewicht. Geen wonder dat u ze, waarschijnlijk onbewust, vaak probeert te ondersteunen. Staand doet u uw handen in uw zakken, uw armen over elkaar, op uw rug of één arm leunt op het hengsel van uw handtas. Die steun zoekt u automatisch, ook als u zit. Daarom zit u op een bank vaak scheef; er is immers maar één leuning om op te steunen. Maar in een stoel met een verkeerde hoogte armleggers kunt u ook klachten ontwikkelen. Is de armleuning te laag? Dan zal u onderuit gaan zakken, of naar één kant leunen, in een poging steun te vinden. Die verkeerde houding kan rugklachten veroorzaken. Zijn de leuningen te hoog? Dan zit u met opgetrokken schouders en krijgt u schouder- en nekklachten.

Hoeveel armsteun geeft uw stoel?

U kunt makkelijk zelf checken of uw favoriete fauteuil de juiste armleuningen heeft: ontspan uw schouders, breng uw onderarmen in een hoek van 90 graden ten opzichte van bovenarmen en laat ze hangen tussen uw lichaam en de armleuningen van uw stoel. Zweven uw ellenbogen? Dan zijn de armleuningen te laag. Als uw ellenbogen twee centimeter of meer ónder de armleuningen uitsteken zijn de armleggers te hoog. En echt waar, ik heb het in mijn meetstoel gezien: het is ongelooflijk hoe mensen reageren op één centimeter verschil.

Zoveel mensen zoveel verschillen

De ideale hoogte van een armleuning komt dus heel nauw, maar let op: hij verschilt ook van mens tot mens. Zelfs mensen die precies even lang zijn kunnen een verschillende arm- of romplengte hebben en dus een andere ideale armleggerhoogte. Bovendien kan die door het ouder worden veranderen: als uw wervels wat inzakken en uw romp wordt korter, gaan ook uw ellenbogen iets lager hangen en worden de armleggers dus te hoog. Want nogmaals: bij de juiste armleggerhoogte zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90 graden op de armleuningen. Dat geldt overigens óók voor bureaustoelen. Twijfelt u aan de goede armleggerhoogte of heeft u andere zitklachten? Laat uw ideale stoel opmeten bij een deskundige zitspecialist.

Share This