Hangen op een hoek- of loungebank: gezellig maar funest voor uw rug

Het ziet er zo gezellig en uitnodigend uit, zo’n lounge- of hoekbank. Heerlijk om te hangen. Maar niet voor mensen die last hebben van hun rug! Gewoon goed zitten is haast onmogelijk, want de meeste banken zijn te laag en vooral te diep.

De zitdiepte van de meeste bankstellen is 53 centimeter of meer, bij loungebanken kan dat soms oplopen tot 60 of 70 centimeter. Ook sommige stoelen hebben vergelijkbare afmetingen. Deskundigen weten: dat is echt veel te diep, een goede zitdiepte varieert eerder tussen de 43 en 50 centimeter en verschilt per persoon.

Te diepe sofa’s en fauteuils

Waarom maken fabrikanten dan toch zulke diepe sofa’s en fauteuils? Dat komt omdat ze uitgaan van vormgeving en omdat ze weten dat klanten in eerste instantie vallen voor het (gezellige) uiterlijk van een stoel of bank. Het oog wil ook wat. U als klant bent op de lange duur echter veel meer gebaat bij een comfortabele zit, want zitten is immers de belangrijkste functie van een stoel of bank.

Klachten

Wat gebeurt er als een zitting te diep is? Dan kunt u niet goed tegen de rugleuning aan zitten en zakt u onderuit, zeker naar mate u langer zit. Dat leidt tot een bolle rug, het verzitten en opstaan wordt tevens behoorlijk lastig maakt. Onze wervelkolom heeft van nature een lichte S-vorm. Als u verkeerd zit, is uw rug bol en neemt de wervelkolom tijdens het zitten als het ware een C-vorm aan. Bij onderuitgezakt zitten ondersteunt u uw wervelkolom niet optimaal en worden de rugwervels plaatselijk en langdurig belast. In eerste instantie lijkt u hangend op de bank wel te relaxen, maar al snel kunt u allerlei klachten krijgen: pijn in de rug, nek en/of schouders, slapende en tintelende benen, pijnlijke billen en/of moeite met opstaan.

Maatwerk bij de Zitspecialist

Als mensen klachten krijgen proberen ze dat vaak op te lossen met kussentjes in de rug, om de ruimte tussen rugleuning en rug op te vullen en toch wat steun te krijgen. Dat is een kortetermijnoplossing die handig is als u bij iemand op bezoek bent. Voor de lange termijn is het verstandiger een goede stoel of bank aan te schaffen die een goede en gezonde houding ondersteunt, zónder het gebruik van losse kussens. Een Zitspecialist meet voor u precies op hoe diep de zitting van uw stoel kan zijn, zodat uw rug goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. De zitdiepte is goed als er een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting past.

Share This