Goed zitten geeft meer lucht

Betere ademhaling door juiste zithouding

Door in de juiste houding te zitten kunt u heel veel lichamelijke klachten voorkomen. Ook klachten die misschien niet direct voor de hand liggen. Wist u bijvoorbeeld dat u letterlijk meer lucht kunt krijgen als u goed zit? Dat is extra belangrijk voor mensen met astma en COPD, of als u gewoon kortademig bent. In de juiste zithouding krijgen uw longen meer ruimte en kunt u met behulp van buikademhaling gemakkelijker ontspannen.

Misschien heeft u het zelf wel eens gemerkt: als u onderuitgezakt zit is uw ademhaling minder ontspannen. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo is het logisch dat uw longen in een rechte houding meer ruimte hebben dan wanneer uw rug gekromd is. Daarnaast is een goede buikademhaling vrijwel onmogelijk als u onderuitgezakt zit.

Ontspanningsoefeningen

Bij yoga- en andere ontspanningsoefeningen leert u dat ademhalen door de buik stress kan voorkomen, omdat u rustiger en voller ademt. Buikademhaling maakt gebruik van uw middenrif, de spier die de scheiding vormt tussen longen en buik. Die spier zet zich bij buikademhaling naar beneden uit, waardoor de longen zich volledig kunnen uitzetten en zich vullen met zuurstof. Zuurstof die uw lichaam nodig heeft voor goede bloedsomloop. Bovendien masseert het middenrif bij buikademhaling de organen in uw buik, zodat die afvalstoffen beter afvoeren.

Wat is de juiste zithouding?

Een juiste zithouding zorgt er onder meer voor dat u makkelijker door uw buik kunt ademhalen. Dat krijgt u voor elkaar door te beginnen bij de juiste zithoogte: met uw benen in een hoek van 90 graden op de grond. De juiste zitdiepte is als je een vlakke hand tussen knieholte en een zitting kunt plaatsen. Bij de juiste armleggerhoogte zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90 graden op de armleggers. Daarnaast zijn een juiste rughoek en goede lendenondersteuning belangrijk.

Dutje doen

In een fauteuil met een goede kantelverstelling kunt u zelfs gezond een dutje doen, zonder dat uw hoofd naar voren zakt (met alle negatieve gevolgen van dien). Als de zitting én rugleuning tegelijk naar achteren kunnen worden bewogen, blijft u in de juiste houding met de juiste ondersteuning. Dit heeft ook een positieve werking op uw ademhaling.

Share This