15 jaar Van Wijk Zitspecialist: gezond dynamisch zitten

“Onvoorstelbaar hoe snel de tijd gaat. Op 29 september is het vijftien jaar geleden dat mijn bedrijf in Oisterwijk startte. Als ik terugkijk ben ik er trots op dat ik zoveel mensen heb kunnen helpen,” zegt Miranda van Wijk, eigenaresse van Van Wijk Zitspecialist gevestigd aan de Kerkstraat 91a in Oisterwijk.

Van Wijk is een van de weinige echte specialisten in Nederland. “Een verantwoorde zithouding is heel wat anders dan alleen een fijne stoel hebben. Dat is maatwerk. Vaak komen de mensen hier binnen als het eigenlijk al te laat is. Dan hebben ze pijn, kunnen niet makkelijk meer zitten. Het is veel beter om die klachten voor te zijn. Ik zie dat steeds meer mensen, maar zeker ook bedrijven zich daar bewust van zijn. Stel dat je thuis achter je laptop zit. Als je dan wat voorover hangt moet je je indenken dat je hoofd naar voren buigt. Dat is steeds een gewicht van vier à vijf kilo, hè. Als je dat dag in dag uit doet krijg je nekklachten. Wil je goed zitten dan moet je hoofd zich boven de romp bevinden. Maar er zijn veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Ik noem er een paar: de rug van je stoel moet los staan, dat bevordert de beweging van de tussenwervelschijven van je rug.  Je heup moeten zich iets boven de knieën bevinden voor een goede werkhouding.  Je armen hebben ondersteuning nodig. Vaak zit men te laag achter het bureau. Als je op een ontspannen en dynamische manier achter je bureau zit lever je de beste prestaties.

Werkplekken

Ik word door steeds meer bedrijven ingehuurd om kritisch te kijken naar de werkplekken van de medewerkers. Dat let best nauw.  Ieder mens verschilt in lengte, gewicht, postuur, lengte van nek, armen en benen. Samen met de werknemer ga ik op zoek naar de beste houding.  Aspecten als de hoogte van het bureau, de positie van de monitor, het toetsenbord, hoe je de muis vasthoudt, maar ook de plaatsing van de documenten komen daarbij aan de orde. Mijn one-liner is steevast: Uw werkplek moet zich aan u aanpassen niet andersom. Als de houding van je lichaam goed is, in balans is, dan werk je echt het prettigst. Constant in beweging zijn is essentieel. Het meubilair dat wij verkopen is gericht op bewegend zitten. Onze ergo-comfortstoelen combineren ergonomie met comfort: weg lage rugpijn, nekklachten, pijn in de schouder. Door de natuurlijke beweging bij het zitten te stimuleren wordt bovendien de wervelkolom ontlast en de doorbloeding bevorderd. Je zit echt beter. En er zijn tal van zitopties, soms is bijvoorbeeld een zadelkruk op wielen het beste. Tegenwoordig hebben we ook de Swopper op wielen in ons assortiment. En dat is echt iets anders dan een gewone bureaustoel.. In een swopper is namelijk 3D-techniek toegepast. Dat wil zeggen; een actieve zithouding met beweging naar opzij, naar voren en naar achteren. Een optimale zithouding ten opzichte van het werkblad gaat dan ook vanzelf. Swopper heeft in tegenstelling tot traditionele bureaustoelen geen rugleuning. Dit zorgt voor een actieve en vrije houding. Door het ontbreken van een rugleuning worden de rugspieren continu getraind en behouden de tussenwervelschijven hun elasticiteit. Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet is een afwisseling in werkhouding: van staan achter je bureau tot zitten. Wij leveren bureaus die met één druk op de knop op de juiste werkhoogte te brengen zijn.    Zo hebben we overal een oplossing voor,” vertelt de altijd superenthousiaste Miranda.

Ergotherapeuten

Naast het specialisme om voor iedere werkplek bij bedrijven de beste oplossing te vinden is Van Wijk Zitspecialist ook al vijftien jaar dé specialist voor relaxfauteuils op maat. “Ook dat is uiterst precies werk. Een relaxfauteuil is geen gewoon meubelstuk. Er hoort een verhaal bij. Zo’n stoel koopje echt niet zonder uitleg. Je moet als klant weten waar je op moet letten. Ik zorg er voor dat iedere fauteuil individueel aangepast is voor onze klant en zorg zo voor de perfecte zithouding. Dat betekent dat een stoel precies afgesteld moet worden zodat de rug zo min mogelijk belast wordt tijdens het zitten en men comfortabel zit. Als mensen  niet naar onze zaak kunnen komen dan ga ik naar ze toe en neem ik alle benodigdheden mee. Ik neem dan een speciale meetstoel mee. Daarmee kan ik de zithoogte, de zitdiepte, de armleggerhoogte, de lendenondersteuning en de rughoek bepalen. Ik krijg veel mensen in mijn zaak die naar mij verwezen zijn door ergotherapeuten  en werk ook veel met ergotherapeuten samen. Als iemand bijvoorbeeld scoliose heeft, een zijdelingse verkromming van de wervelkolom is het toch prachtig dat je gesteund en ontspannen kunt zitten. Samen met de ergotherapeut zoek ik dan naar een optimale oplossing.  Daarnaast moeten de stoelen ook de uitstraling hebben die bij deze tijd past. Die zoektocht ga ik graag samen aan met de klanten.

Team Van Wijk

We werken met drie man in de zaak. Mijn echtgenoot Ewout is de man van de service. Hij repareert op locatie het meubilair. Soms moet er een handbediening vervangen worden, een zitting, een defecte gasveer of wil de klant een draaiplateau onder de stoel. Dat regelen we. Ilona is onze zitadviseur in de winkel én aan huis.

 

Wetenschappelijk onderbouwd

“Alles wat ik doe is wetenschappelijk bewezen.  Zitten in een goede houding en met minder pijn of zelfs pijnvrij is zo ontzettend belangrijk.  Het geeft ons enorm veel voldoening als we achter af horen dat men er baat bij heeft gehad bij wat we hebben aangeraden. Niet voor niets is mijn motto: “Laat je goed adviseren vóór je wat koopt,” besluit  Miranda.

Share This